fbpx

Medicina functionala si integrativa

Societatea moderna se confrunta cu o crestere a incidentei bolilor cronice precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, psihice, bolile autoimune, in special ca urmare a schimbarii stilului de viata si a conditiilor de mediu (poluare), a factorilor sociali (presiune sociala, izolare din cauza tehnologiilor) si psihoemotionali.

In acest context, medicina integrativa devine o necesitate pentru cresterea sperantei de viata si imbunatatirea calitatii acesteia. Oamenii se orienteaza tot mai frecvent spre medicina integrativa deoarece doresc o abordare holistica si terapii complementare pentru afectiunile lor, care sa potenteze beneficiile tratamentelor alopate si sa diminueze reactiile adverse ale acestora.

Terapii complementare

Medicina functionala si integrativa este flexibila si se poate adapta evolutiei pacientului si schimbarilor de viata sau evenimentelor care ar putea aparea pe parcursul programului de tratament, folosind diverse practici terapeutice, ca de exemplu:

toate terapiile

Desi termenii „terapii alternative” si „terapii complementare” sunt folositi pentru a denumi practici care nu se incadreaza in medicina conventionala, acestia au semnificatii total diferite.

Terapiile alternative se folosesc in locul tratamentelor conventionale, excluzandu-le pe acestea, pe cand terapiile complementare se folosesc impreuna cu cele conventionale.

Mentinerea unei stari bune de sanatate este o preocupare care trebuie sa ramana constanta pe tot parcursul vietii. Alegerea unei forme sau a alteia de asistenta medicala este o decizie personala, bazata pe ideea ca nu exista „o marime care sa se potriveasca tuturor”. Important este sa stim ca, pe langa medicina conventionala, exista si alte optiuni de tratament, si sa ne informam din surse autorizate in legatura cu siguranta si eficienta lor, pentru a lua cele mai bune decizii pentru noi.